דורבן בעקב

מטופלת בת 47, הגיעה לטיפול אחרי תקופה ממושכת שסובלת מדורבן העקב. בעיקר ברגל ימין אבל לאחרונה התחילה להרגיש גם את שמאל. רמת כאב: 7-8 (מתוך 10), מוחמר בבוקר ובקימה מישיבה.

ברקע וסת לא סדירה וכאבי ראש אחת לשבוע-שבועיים.

בטיפול: שילוב של דיקור סיני בנקודות הנבחרות (הרוב בידיים ובבטן) יחד עם רפלקסולוגיה. בנוסף המלצה והדגמה של תרגילים ומתיחות לעבודה בבית.

לאחר 7 טיפולים בתדירות של פעמיים בשבוע המטופלת מדווחת על שיפור משמעותי מאוד בכאב, רגל שמאל לא כואבת בכלל, וברגל ימין נשארה נקודת כאב קטנה בעקב שמציקה בעיקר בבוקר, ומשתחררת לאחר כמה דקות הל הליכה.

בנוסף, הווסת סדירה וכאבי הראש פחתו.

 

דורבן בעקב (plantar facitis) הוא כאב חד המורגש בד"כ צמוד לעקב כף הרגל ונגרם בעקבות דלקתיות באיזור הרצועה הארוכה והדקה בכף הרגל הנקראת plantar facia (ומכאן השם הלועזי). בעיה נפוצה ממנה סובלים כ-10% מהאוכלוסיה. נשים וגברים כאחד. רצועה זו מחברת בין עצם העקב לבסיס האצבעות של כף הרגל. תפקידה העיקרי של הרצועה הוא לתמוך בקשת הפנימית וביציבות של כף הרגל. וכמו כן, לספוג את הלחצים והעומסים הנוצרים על כף הרגל. לפעמים לחץ מתמשך או טראומה באיזור עלולים ליצור קרעים מיקרוסקופיים ברצועה ועל מנת לרפאם נוצרת דלקת באיזור החיבור לעצם העקב. בתגובה לגירוי הדלקתי צומחת באיזור בליטה קטנה (כמו זיז) ומכאן השם "דורבן העקב".

הכאב של הדורבן מאופיין ככאב חד, דוקר, מוחמר בעיקר בבוקר או לאחר מנוחה.

ישנם מספר גורמי סיכון להופעת הדורבן, כשהעיקריים שבינהם:

  • מאמץ גופני פתאומי לאנשים שאינם רגילים בכך
  • השמנת יתר ועליה פתאומית במשקל.
  • עבודה שמחייבת שעות ארוכות בעמידה סטטית על הרגליים.
  • קיצור גיד אכילס והגבלה בכיפוף הגבי של כף הרגל.
  • עיסוק אינטנסיבי בספורט שכולל עומס גדול על כפות הרגליים (כגון ריצה/ קפיצה)
  • מתח ועומס רגשי (סטרס, חרדות, דכאון). ישנה חשיבות רבה להבין את היווצרות המצב הרגשי מהשורש, להתבסונן ולהסכים לשנות אותו. לעיתים קרובות המצב הרגשי יעסוק בסוגיות הקשורות לאלמנט האדמה אשר מתייחס למשפחה, קריירה, מצב כלכלי, התחלות חדשות קשות, שינוי בסטטוס או במצב האישי.

איבחון ודרכי טיפול ברפואה המערבית

האבחון מתבצע בדרך כלל באמצעות מישוש האזור ועריכת צילום רנטגן צידי שבו ניתן לראות בחלק מהמקרים זיז גרמי בולט שהתפתח בעצם העקב. הרופא עשוי להשתמש בבדיקות הדמיה נוספות כמו MRI, או אולטרסאונד, אך הן פחות יעילות לאבחון הדורבן.
הטיפול המוצע כולל בעיקרו פיזיוטרפיה, זריקות סטרואידים לאזור הכאב, תרופות נגד כאבים,  נוגדי דלקת  לאזור וניתוח – כמוצא אחרון.

טיפול בדיקור סיני

המטרה בדיקור סיני היא לטפל לא רק בסימפטום, אלה בשורש הבעיה על מנת למנוע את חזרתו של הכאב. ולכן טרם התחלת הטיפול אני עורכת תשאול מקיף אודות אורח חייו, הרגליו והפרעות בריאותיות נוספות שמטרידות את המטופל, ונעזרת באבחנת דופק ולשון. כשיש תמונה כוללת של המצב אוכל לקבוע את אופן הטיפול הנבחר בהתאם לכל מטופל באופן ספציפי.

באסכולת הדיקור על פי טכניקת איזון מרידיאנים (טכניקה אשר מפחיתה רמות כאב באופן מידי) שבה אני משתמשת רבות בקליניקה, לרוב נעדיף למקם את המחטים במקומות דיסטאליים (מרוחקים ממוקד בכאב) המשקפים את העקב הפגוע, כגון איזור כף היד, גפיים עליונות ולעיתים אף הירך.

הטיפול ברפלקסולוגיה

גם ברפלקסולוגיה כמו בשיטות נוספות ראשית יש לאבחן מהיכן נובע הליקוי, חשוב לשלול פגיעה או חוסר איזון באגן או בעמוד השדרה העלול לפגוע ביציבה תקינה ולהעמיס על איזור כף הרגל ובכך ליצור כאב.

הטיפול מתמקד בעומק הכאב, עם דגש על הנעת מפרקים בכף הרגל, עבודה אינטנסיבית על איזור גיד אכילס, התייחסות לאיזון של מערכת השלד והמערכת ההורמונאלית. כאמור, חשיבות רבה לבדיקה מעמיקה של שינויים או "תלתלות" שהתרחשו לאחרונה בחיו של המטופל. במקרים כאלה קיים צורך לחזק את ה"אדמה" בטיפול הרפלקסולוגי, כלומר את תחושת הקרקע היציבה, עמידה איתנה ובטוחה מול הסביבה או אל מול האתגרים הרגשיים.